Onze Sara

Sara is onze eerste Havanezer.
Haar officiele naam is Juultje Jubelijn van de Eenhoornleijn en ze is gefokt door Marjoleine en Mirjam

Dat een hava leuk is, dat wisten we natuurlijk wel. Maar dat ze zo leuk zou zijn?
Ze is zoveel meer dan we verwacht hadden.

Ze is ontzettend lief, zachtaardig, vriendelijk voor iedereen, voorzichtig en braaf. Maar tegelijk kan ze ook een ontzettende boef zijn en is ze heerlijk eigenwijs. Al vanaf de eerste weken dat ze hier was, moest ze vaak even nadenken voor ze deed wat we vroegen. We dachten eerst dat het gewoon even duurde voor het tot haar door drong wat we bedoelden, maar al snel werd duidelijk dat ze gewoon afweegt of ze zal luisteren of niet. Een hondje met karakter dus. Maar dat maakt het extra leuk dat ze zo haar best voor ons doet om het goed te doen.

Sara ging als kleine pup al gauw naar de pupcursus, zo klein als ze was, deed ze het ontzettend goed. Het enige waar ze moeite mee had, was de aandacht vasthouden, en dat heeft ze nog steeds een beetje. Ze is snel afgeleid maar haar enthousiasme maakt alles goed. Ze is met vlag en wimpel geslaagd en liep zoveel voor op de andere pups dat ze niet door hoefde te gaan naar de jonge honden cursus, maar gelijk naar de gehoorzame huishond voor volwassen honden kon. Daar stond ze dan, net een half jaar oud tussen allemaal grote honden. Toen de cursus na 10 weken was afgelopen, konden we weer zeggen dat ze de allerbeste van haar klas was.

Ze zijn zo ontzettend slim en leren zo graag. Onderweg in de auto begon ze elke week al enthousiast te piepen toen ze merkte dat we naar school gingen. Ze vond het fantastisch.

Een cursus is niet alleen belangrijk voor de opvoeding. Ze is van nature braaf en sociaal en we hebben genoeg ervaring met honden opvoeden om haar de basis en meer bij te brengen. Maar het is ontzettend goed om zo samen bezig te zijn, er een vast moment voor te hebben en te leren luisteren met zoveel afleiding en geuren. Daarnaast is het ook gewoon erg leuk om met een groep hondenliefhebbers bezig te zijn.

Sara past zich ook, zoals de meeste havanezers, heel erg makkelijk aan aan de situatie. Door mijn ziekte kan ik niet altijd veel met haar ondernemen. Dat maakt haar niets uit. Zolang ze maar bij me kan zijn is alles goed. Ze knuffelt graag, vindt het fantastisch om wat clickertraining te doen. Ze helpt me met de was opvouwen. Dat wil zeggen, als ik een sok laat vallen, komt zij hem aangeven in ruil voor een koekje en als ik de wasmand niet hoog neerzet, pikt ze de sokken er vast uit.

Ze heeft het niet nodig om uren te wandelen, als het een keer niet anders is, dan zijn een paar blokjes om ook goed, al vindt ze het natuurlijk leuker om lekker te rennen in het park.

Ze vindt het leuk om samen dingen te doen. Nieuwe kunstjes leren, samen op pad, wat apporteren of gewoon lekker bankhangen.

 

Sara is in Juli 2017 getest op oogafwijkingen en patella luxatie en is vrij verklaard. Dit zijn problemen die in dit ras soms voorkomen en daarom gelukkig verplicht zijn om te testen voor je als keurfokker een nest mag fokken.