Opvoeding

 

Een Havanezer is van nature een makkelijk hondje, maar ook zij zijn echte honden en hebben een goede opvoeding nodig.

Het is geen hond om met harde hand aan te pakken. Positieve training werkt het allerbeste, al is het ook heus nodig om een keer een verbale correctie te geven.

Havanezers zijn ontzettend slimme hondjes die heel snel leren. Goede dingen, maar ook slechte. Consequentie is dus erg belangrijk.

Ze denken snel voor zichzelf en dat kunnen we hier goed merken. We hebben Sara bijvoorbeeld geleerd om de deur dicht te doen op commando, dat is een makkelijk en leuk truukje. Maar Sara doet nu niet meer alleen op commando de deur dicht, vaak doet ze het uit zichzelf wanneer ze ziet dat de deur open staat om daarna natuurlijk naar ons toe te rennen voor een koekje. Ze wordt beloond wanneer ze de sokken die tijdens de was vouwen op de grond vallen aangeeft, waardoor ze nu elke sok steelt die ze te pakken kan krijgen.

Haar moeder Fien werd ooit eens beloond toen ze om de auto heen liep op zoek naar de ingang van de auto. Sindsdien loopt ze steevast een rondje om de auto voor ze in stapt.

Dit zijn natuurlijk leuke voorbeelden maar je kunt je vast voorstellen dat als bepaald gedrag wat je niet graag ziet iets voor haar oplevert, ze dat dan ook blijft doen. Denk er bijvoorbeeld aan dat het grappig gevonden wordt wanneer een kleine pup helemaal uit zijn dak gaat en stoer zit te doen bij een grote hond, en daarom gelachen wordt, dat dat iets is wat ze daarna misschien wel blijven doen.

Ik ben geen voorstander van afstraffen, dat is ook maar zelden nodig. Liever buig ik gedrag om wat ik niet wil zien. Dat begint al in de eerste weken door bijvoorbeeld iets anders aan te bieden wanneer ze iets te pakken had wat ze niet mocht hebben. Of wanneer ze in een wilde bui was waarbij ze overliep van energie, dan niet te gaan mopperen omdat ze baldadig is, maar die energie gebruiken om zit, af, twist etc aan te leren. Dan blijft het allemaal leuk en bereik je hetzelfde.

Enkel voor bijvoorbeeld waaks gedrag zaten we er erg bovenop. De havanezer staat erom bekend erg waaks te kunnen zijn, maar wij willen geen hond die blaft om alles wat voorbij loopt. Hierbij zeggen we duidelijk nee wanneer ze het wel doet, en prijzen we haar de hemel in als we zien dat zij iets ziet waar ze alert van wordt, maar nog niet heeft geblaft of gegromd.

Ook is het erg belangrijk om het juiste moment te kiezen voor bepaalde dingen. Wil je alleen zijn oefenen, doe dat dan niet wanneer ze net 2 uur heeft liggen slapen en vol energie zit.

Het kammen aanwennen? Niet kiezen voor een moment dat ze alleen maar aan het stuiteren is om te spelen.

En vooral, veel geduld. Een heleboel dingen gaan vanzelf voorbij zonder dat je daarvoor moet opvoeden of in moet sturen. Een goede band is de basis van alles en dat krijg je niet door alles te willen regelen, te verbieden, te sturen of teveel te willen. Geef ze de tijd om na te denken, om te leren en vooral om zichzelf te zijn.

 

Sara is nu allang geen pupje meer, maar laatst las ik het boek van Sam Turner en Martine Burgers. Een hondenleven lang fysiek en mentaal in balans – Elke pup een goede start.
Het zou eigenlijk verplicht leesvoer moeten zijn voor iedereen die een hond wil of zelfs al heeft. Er wordt prachtig verteld wat je kunt verwachten als je een pup hebt, hoe je je pup goed en op een positieve manier kan begeleiden om een stabiele zelfverzekerde volwassen hond te worden. Er wordt uitgelegd waarom honden bepaald gedrag vertonen, hoe je daarmee om kunt gaan, hoe een pup zich ontwikkeld en wat belangrijk is om te weten.
Echt een aanrader, ook als je het allemaal al denkt te weten.
Alles gebaseerd op de nieuwste inzichten van tegenwoordig.
Hier kun je hem bijvoorbeeld bestellen